De vakantie staat weer voor de deur en dan zijn we vrij! Een heerlijke tijd, los van ‘werk, verplichtingen en sleur’ en kunnen we genieten van vrij zijn. Ieder van ons zal daar zo zijn invulling aan geven. Alleen is vrij hebben niet altijd hetzelfde als vrij zijn. Daarom een korte verkenning naar vrij zijn. Wat is vrij zijn op het niveau van beleving en wat als je niet vrij wordt?

Vrij zijn
Even helemaal niets hoeven, alle tijd en enkel doen wat je zelf wilt. Dan kom je daar waar je graag wilt zijn, meestal is dit het niveau van plezier, genieten, inspiratie, schoonheid en innerlijke rust. Dan ben je vrij van alle beslommeringen; punten waar je je zorgen over maakt, allerlei verplichtingen en een stroom van eindeloze informatie. Eindelijk, echt vrij! Heerlijk.

Vrij worden
Het loslaten van dagelijkse beslommeringen lukt helaas niet altijd zoals wij dat graag zouden willen. Dan blijven punten van zorg in je hoofd gewoon doorwerken, de verplichtingen die je hebt blijven op je gemoed drukken en de stroom van informatie weet je geen halt toe te roepen. Het lukt je zogezegd (nog) niet om vrij te worden. En hoewel de omstandigheden je vrijheid bieden, ervaar je nog geen of onvoldoende vrijheid, integendeel je zit nog hartstikke vast; help!

Vasthouden
Omdat wij mensen zijn en omdat we heel veel overeenkomsten hebben en evenzoveel verschillen, verschillen we op het niveau van vasthouden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de omgeving en eventuele problemen waarin we verkeren. Beschikken we over een persoonlijkheid die geneigd is om zaken te herkauwen, zeker als daar meer tijd voor is, dan hebben we daar mee te maken. En als er dan ook nog problemen zijn die niet (meteen) opgelost kunnen worden, dan maalt dat allemaal door.

Losmaken
Helaas is er geen simpel recept voor het je losmaken van hardnekkige punten die alsmaar je aandacht vragen. Toch is het goed om te weten dat sommige problemen gewoon meer tijd nodig hebben, of je je daar nu zorgen over maakt of niet. Dat betekent dat je je zorgen dan best een paar weken kunt uitstellen. Het van je af schrijven, evenals mediteren geeft vaak al meer rust. Er even ervoor gaan zitten en jezelf vertellen hoe naar je dit en dat vindt, dat je het graag anders wilt zien, maar niet weet hoe, etc. etc.. kan helpen om meer rust te krijgen en het misschien (even) helemaal te vergeten. Daarnaast kan ook het wegleggen van je je smartphone en laptop helpen om de eindeloze stroom van informatie stoppen.

Afleiding
Natuurlijk is vrij zijn een ideale kans om je los te maken, dankzij de afleiding die je kunt opzoeken of tegenkomt. De natuur, mensen, pretpark, strand, boek, sport, hobby, enzovoort, net waar jij van geniet en wat je afleiding biedt. Afleiding is een prachtige kans om even tot rust te komen en te herstellen. Als je je dit realiseert, kun je soms ook wat makkelijker los laten.

Inspiratie
Hoewel je er misschien niet meteen aan denkt, is inspiratie een bron die je altijd kunt aanspreken. Als je een jou aansprekende schrijver, muzikant, schilder, spreker, meditatieleraar, of activiteit, et cetera hebt, dan kan dat boek, die muziek, afbeelding, tekst, meditatie en dergelijke, je al onmiddellijk helpen om vrij te komen. Wat niet alleen voor inspiratie geldt is het volgende: zodra je los komt van je zorgen, kan je er ook anders naar kijken en… kan er je eigen inzicht komen voor jouw alternatieve manier van omgang.

Ik wens ons allen veel vrijheid toe en.. vooral een mooie vakantietijd!

Karel van Nimwegen is werkzaam als Gestalt-, Psychosociaal therapeut en Coach bij hartsupport.nl en loopbaansupport.nl. De artikelen in de -blog/White paper- brengen veelal een beperkte doch zinvol geachte en of uitdagende toelichting van bepaalde psychosociale onderwerpen onder de aandacht, waarbij de therapie perspectief kan bieden. Feedback is welkom.