afstemmen op vakantiegevoel

fig. afstemmen of vasthouden

Vakantiegevoel: vasthouden of afstemmen?

Als je net terugkomt van vakantie, dan kan dat vakantiegevoel nog zo ‘tastbaar’ aanwezig zijn. Wanneer je dan weer gaat werken en collega’s zijn ook terug, dan versterk je dat gevoel nog eens extra bij elkaar. Het over en weer uitwisselen van prettige ervaringen, werkt hierbij als accelerator. En dan toch na enige tijd verzwakt dat gevoel weer; het verdwijnt al snel weer naar de achtergrond. Dit fenomeen verkennen lijkt daarom de moeite waard en wellicht kan je er ook nog iets mee.

Vakantiegevoel
Ieder van ons heeft zo zijn eigen gevoel na de vakantie. Misschien kan vakantiegevoel in algemene zin benoemd worden als: ‘fris, hersteld en uitgerust zijn’. Dat wil overigens niet zeggen dat je niets gedaan hebt. Meestal doen we op vakantie wat we zelf graag willen. En dat kan van alles zijn variërend van op het strand liggen en/of actief met iets bezig zijn zoals sport, natuur of stad. Omdat we doen wat we graag willen, ontspannen onze geest en lichaam zich en komt het goede gevoel in ons dat in dit artikel ‘het vakantiegevoel’ wordt genoemd.

Vasthouden
Teruggekomen van vakantie gaan we weer aan het werk (*of studie, of..) en al snel lopen we het risico van in de ‘werk-modus*’ terug te vallen. Terugvallen in de werkmodus staat hier voor: ieders eigen gewoontes in het werk*. De één heeft al snel wat meer stress, de ander komt diverse gevoelens tegen variërend van frustratie tot depressie. Hoe dan ook, we willen graag dat fijne gevoel van de vakantie vasthouden, maar kan dat ook, kan je je gevoel wel vasthouden?
*werk, studie, huishouden, zorg, etc etc.

Vasthouden?
Omdat wij mensen zijn en omdat wij mensen zo allemaal onze eigen gewoontes hebben, kunnen we ons goede gevoel meestal niet zomaar ‘vasthouden’. Het is dan ook een woord dat niet zo past op gevoelens. Gevoelens wisselen nogal eens gedurende de dag en ‘vasthouden’ lijkt niet zo passend op gevoel. De vraag die ontstaat is: ‘hoe kan je dan wel met je vakantie gevoel omgaan’?

Afstemmen
Zoals de afbeelding op deze pagina laat zien, hebben we meerdere gevoelens die zich aandienen gedurende de dag. Deze gevoelens worden in samenspel met onze ervaringen en gedachten geactiveerd en zijn dan (even) actueel of op de voorgrond van ons bewustzijn. Dit betekent in feite dat ons vakantiegevoel er altijd is -hoe zou je het anders kunnen voelen-, en ook dat we er niet altijd bewust bij zijn. Als het vakantiegevoel er altijd is, dan zou je er in feite ook altijd bij kunnen.

Afstemmen?
Hoe kom je bij je vakantiegevoel als je niet (meer) op vakantie bent? Om deze vraag te beantwoorden komen we op het terrein van het ‘proces van afstemmen’. Je stemt je dan in feite af op het gevoel dat je graag hebt en van daaruit ga je doen wat je te doen hebt. Er zijn hier meerdere ingangen voor. De meest bekende zijn: -vertellen over je vakantie , -vakantiefoto’s bekijken, – herinneringen ophalen. Een minder bekende is waarschijnlijk het verdiepen van je vakantiegevoel, door je aandacht enkel bij dit gevoel te houden. Je kunt dan de ervaring en herinnering als ingang voor je gevoel gebruiken. Vervolgens focus je je enkel nog op dit aangename gevoel.
NB Het enkel focussen (ontwikkelen) is gemakkelijker te oefenen en te verdiepen tijdens meditatie zoals mindfulness.

Graag wens ik ons allen meer afstemming op ons vakantiegevoel toe, bij wat we ook maar doen!

Veel succes!
Karel van Nimwegen is werkzaam als Gestalt-, Psychosociaal therapeut en Coach bij hartsupport.nl en loopbaansupport.nl. De artikelen in de -blog/White paper- brengen veelal een beperkte doch zinvol geachte en of uitdagende toelichting van bepaalde psychosociale onderwerpen onder de aandacht, waarbij de therapie en/of coaching perspectief kan bieden. Feedback is welkom.