Mindfulness

Aandacht richten; mindfulness

 

Je open aandacht kunnen richten en houden bij wat zich van binnen in jou en om je heen afspeelt, wordt mindfulness genoemd. Je observeert vanuit je ‘stille aanwezigheid’ wat er is, inclusief wat prettig en of lastig is in jou,  zonder er iets mee te hoeven doen. Hetzelfde geldt voor aandacht naar de buitenwereld. Je kunt zo gaandeweg je aandacht richten op wat jij wilt, doordat je werkelijk aanwezig bent zonder op te hoeven gaan in interpretatie en/of emotie.
Mindfulness is een beoefening die oorspronkelijk uit het boeddhisme komt en heeft in het westen (o.a. MBSR/MBCT) een meer praktische vorm gekregen passend bij onze manier van leven.

Een belangrijke rol van mindfulness is naast ‘aanwezig zijn’, het kunnen integreren wat lastig is. Dit is mogelijk dankzij toenemende compassie en je te ontwikkelen capaciteit om niet eerst te interpreteren. Het leren om werkelijk te observeren, is misschien wel het grootste goed van mindfulness. Er is namelijk voor enkel observeren geen (verwarrend) denken nodig. Puur of open observeren is vrij zijn van interpretaties, oordelen, ideeën en overtuigingen, hierdoor kun je steeds preciezer intern en extern waarnemen, waardoor ook je compassie voor jezelf en anderen zal toenemen.

Prettige bijkomstigheid van mindfulness is dat het altijd en overal toepasbaar is, tijdens het werk, in gesprek, eten, lopend naar een vergadering, stofzuigen, of op het toilet.
En natuurlijk dat je ontdekt hoe fijn het is om jezelf serieus te nemen, en dat je jezelf of een probleem steeds beter gaat begrijpen. En niet het minst prettig, het is een effectieve methode om de stilte en wijsheid in jezelf te (her)ontdekken.

Mindfulness is zoveel meer dan een praktische omgang met stress of lastige emoties en gedachten. De film ‘Walk with me’ met Thich Nhat Hanh geeft hier een impressie van. Zie eventueel de Trailer

Training: zie training mindfulness 

Helderheid, aanwezigheid, stilte, rust

Meer informatie Mindfulness

Training mindfulness

De training mindfulness is gebaseerd de boeddhistische techniek van bewuste ademhaling, naast een aantal praktische westerse aanvullingen. De beoefening van mindfulness levert een wezenlijke bijdrage aan het ‘terugkomen’ bij jezelf, aanwezig te zijn in het ‘hier en nu’ en zorg te dragen voor wat er in en om je heen ‘gaande is’, waar mogelijk kan inzicht volgen.
De training leidt gaandeweg tot een toename van rust, helderheid, innerlijke stilte, inspiratie en meer eigen wijsheid. Daarnaast biedt een gedegen beoefening ruimte voor inzicht bij problemen.
Vooral de benadering zoals die door Thich Nhat Hanh wordt overgedragen, geldt als bron van inspiratie en voeding. Qua structuur wordt gebruik gemaakt van opzet uit de MBSR en MBCT benadering, zoals die door Jon Kabat-Zinn, Segal, Williams, Teasdale, A.H. Almaas, Thomas Hübl zijn ontwikkeld.

individueel

Ook is individuele training mogelijk. Een voordeel van individuele training is dat er gewerkt kan worden aan voor jou specifieke aandachtspunten. Verder kun je hier op vrijwel ieder moment aan beginnen. Er is wel een voorwaarde, je beschikt over doorzettingsvermogen, omdat dagelijkse oefenen bij aanvang nodig is om werkelijk effect te ervaren.

groep

Voordeel van de groep is het delen en leren van elkaars ervaringen. Dankzij de groep en de regelmaat, heb je gedurende een periode van circa 2 maanden ‘een stok achter de deur’ om te oefenen.
Gedurende de training is je motivatie voor een dagelijkse beoefening nodig om bovengenoemde effecten beter te kunnen ervaren. De mindfulness training wordt te Huis ter Heide in de eigen praktijk gegeven, of op verzoek elders op locatie (bedrijf/organisatie e.d.).