ultieme verlangen

fig. hartsverlangen (?) soms verstopt achter onze actuele doelen, wensen en obstakels (!)

Deze bijdrage als een verkenning naar wat wij wellicht ten diepste willen realiseren; ons hartsverlangen. We hebben vele verlangens en die hebben allemaal zo hun oorsprong, zoals vanuit onze ideeën, wensenlijstjes en/of onze instinctieve behoeften. Het lijkt dan ook bijna een pleonasme een ‘verlangen van het hart’, dat is toch dubbel op? Daar lijkt het wel op en misschien is dat toch niet zo, mede hierom deze korte verkenning.

Diepe realisatie
Voor deze verkenning wordt hier het begrip ‘diepste realisatie’ vermeld. In ons leven willen wij vele dingen realiseren, en steeds zijn er weer andere dingen die daarop volgen of daarbij komen. Vandaar de vraag naar onze diepste realisatie, want wat willen we nu ten diepste realiseren? Anders gezegd ook wel: wat is ons ultieme verlangen, afgezien van al die andere verlangens. Misschien een grote vraag en toch blijkt dat als we daar onze aandacht op richten, we dat ergens eigenlijk wel weten.

Doelen of wensenlijstjes
Niets mis met plannen, doelen of wensenlijstjes natuurlijk! Deze verkenning gaat echter over een nieuwsgierigheid naar ons diepere of misschien wel ons diepste verlangen. Wie kent het niet, dat als je het ene doel/wens gerealiseerd hebt, het volgende doel zich alweer aandient. Hoe meer we daarmee bezig zijn, hoe lastiger het kan zijn om bij ons diepere verlangen stil te staan en dat te realiseren!

Waarom
Wat is er dan zo interessant aan ons hartsverlangen? Het zal niet de eerste keer zijn dat we ons zodanig focussen op iets dat ‘het meest belangrijk lijkt’, doch dat achteraf anders blijkt te zijn. Dit kan gaan om kleine en om grote dingen, afhankelijk van de ‘sterkte van de band’ die wij daarmee hebben. Omdat we ons kunnen verliezen in frustratie, pijn, stress, woede, verdriet en dergelijke, biedt ons hartsverlangen een perspectief om voor te kunnen gaan.

Obstakels
Niet omdat de vraag naar ‘wat is mijn diepste hartsverlangen’ nu zo moeilijk is, wel omdat ‘ons antwoord’ werkelijk even stilstaan vraagt en we ons daar misschien niet de tijd voor gunnen. Want hoe meer doelen, wensen, verlangens -tezamen met eventuele tegenslagen- we hebben, hoe drukker we daarmee zijn waardoor dit obstakels kunnen zijn voor ons hartsverlangen.

Impliciet
Verlangen van het hart is nogal eens een impliciet verlangen. Wanneer het impliciet is, vraagt het aandacht en tijd om tot uitdrukking te komen en expliciet te worden. Ons hart heeft een belangrijke fysieke functie en wanneer we onze aandacht wat langer op ons hart richten, worden andere kwaliteiten van ons hart ervaarbaar. Zodra wij merken dat ons hart in haar beste kwaliteit in ons aanwezig is, weten wij gaandeweg wat ons hartsverlangen is, woorden die hierbij passen komen dan vrijwel als vanzelf in ons op.

Blokkade
Voor de één is het hartsverlangen nog onbekend en voor de ander overduidelijk. Deze verkenning is wellicht behulpzaam voor wie zich hier meer mee wil bezighouden. Weet je eenmaal wat je hartsverlangen is, dan kan het zinvol zijn om te kijken wat je eventueel in de weg staat om je hartsverlangen -steeds meer- te realiseren.

Karel van Nimwegen is werkzaam als Psychosociaal therapeut (Gestalt, Somatic Experience) en Coach bij hartsupport.nl en loopbaansupport.nl. De artikelen in de -blog/White paper- brengen veelal een beperkte doch zinvol geachte en of uitdagende toelichting van bepaalde psychosociale onderwerpen onder de aandacht, waarbij therapie en/of coaching perspectief kan bieden. Feedback is welkom.

meer info zie: www.hartsupport.nl