
fig. jezelf uitpakken; laat je verrassen!
‘Jezelf uitpakken’ lijkt een vreemde uitspraak en toch, als je wat meer naar jezelf kijkt, herken je het misschien ook wel. In feite gaat uitpakken over: ‘kijken naar wat er onder de oppervlakte ligt’. De oppervlakte is dan je gedrag, je gedachten, je gevoelens, of je stemming. Bij het uitpakken van jezelf, kun je bijzondere dingen ontdekken. Hierover meer in het vervolg.
Uitpakken (1)
Als je ergens last van hebt, bijvoorbeeld een lastige ontmoeting met iemand, of een tegenvallend bericht, of een fysiek gebrek, dan kan je bij de pakken neerzitten. Meestal doen we dat ook wel; even laten bezinken en ervaren hoe naar deze ervaring voor ons is. Blijven we vervolgens stilstaan bij de ervaring en onderzoeken we wat er eigenlijk bij ons zelf aan de hand is, dan zijn we begonnen aan ‘uitpakken’.
Uitpakken (2)
Onderzoeken wat er eigenlijk aan de hand is, lijkt eenvoudig, maar is het meestal niet. Onze gewoontes of interpretaties bieden al snel een eigen ‘verklaring’. Deze verklaring kan vele vormen aannemen, maar dit heeft meestal niet met ‘uitpakken’ te maken. Stilstaan bij wat er is en onderzoeken waar de ervaring je raakt, wat die geraaktheid met je doet en of je dit misschien herkent, kan tot echter een verrassende ontknoping leiden.
Uitpakken (3)
Soms ontdek je bij het uitpakken dat iets ouds -in je actuele ervaring- is geactiveerd. Zoals nare ervaringen van vroeger met je ouders, familie, vrienden, familie, partners, et cetera. Veelal was dit op een jonge(re) leeftijd. Omdat je de ervaring toen niet goed kon verwerken is hij opgeslagen in je onderbewustzijn, wachtend op jou om zodra je er aan toe bent deze alsnog te verwerken. Echter, niets menselijks is ons vreemd, we willen dat nare gevoel niet meer hebben, dus drukken we het meestal weer terug naar ons onderbewustzijn. Bij uitpakken is de kans groot, dat je nu eindelijk de nare ervaring van toen kan gaan oplossen. Dat is een grote, vaak mooie en misschien wel de beste verrassing die je jezelf kunt bieden.
Uitpakken (4)
Ben je wat meer gewend aan het jezelf laten verrassen bij het uitpakken, dan wordt het vanzelfsprekender om dagelijks even stil te staan bij hoe het met je is. Dagelijks stilstaan bij het hoe het nu met je is, is een activiteit die door meditatie of mindfulness kan worden ondersteund. Soms kan je dan diepere lagen ontdekken in jezelf, zoals: dankbaarheid, openheid, verbondenheid, liefdevolle vriendelijkheid, gelijkmoedigheid, goedheid van het leven. Je zou het misschien wel het mooiste cadeau van ons bewustzijn kunnen noemen.
Resumé
Dit artikel geeft een beeld van waartoe Gestalttherapie, al dan niet in combinatie met mindfulness, kan leiden. Ons kleine, grotere of grote lijden, vraagt vaak om uitpakken; the way out is the way in. Het is veelal een verademing als dit (oude) lijden werkelijk gezien wordt en vervolgens (eindelijk) kan oplossen. Daarom wens ik ons allen vooral nieuwsgierigheid toe om waar gewenst ‘uitpakken’ mogelijk te maken.
Karel van Nimwegen is werkzaam als Gestalt-, Psychosociaal therapeut en Coach bij hartsupport.nl en loopbaansupport.nl. De artikelen in de -blog/White paper- brengen veelal een beperkte doch zinvol geachte en of uitdagende toelichting van bepaalde psychosociale onderwerpen onder de aandacht, waarbij de therapie en/of coaching perspectief kan bieden. Feedback is welkom.